Iltapäivälehdissä jälleen otsikko, joka saa hieman sylettämään. ”Lastenkodissa karmeat olot. Lapsi joutui puhdistamaan viemäriaukkoja hammasharjalla” Olen koko lapsuuteni ja nuoruuteni laitoksissa kasvanut, joten on erikoista että tällainen paska ylittää uutiskynnyksen. Kirjoitetaan aivan toisarvoisesta ja vähäpätöisestä asiasta, jolla saadaan otsikko revittyä, mutta varsinaisiin ongelmiin ei haluta puuttua.

 

Missä on otsikot henkisestä ja fyysisestä väkivallasta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja alistamisesta ylipäätään? Jokainen edellä mainituista on päivittäistä kauraa lastenkodeissa eläville, mutta lienee sen tason ongelma, joka mielellään vaietaan ja feidataan otsikoista ja ajatuksista. Herätkää saatana ja tarttukaa näihin asioihin kirjoittelussanne. Olen jokaiseen näistä ”urani” aikana törmännyt ja kokenutkin.

 

Olisiko tämä hyvä otsikko? Koulukodissa nuori kahlehdittiin raudoilla kylmään ja kosteaan pannuhuoneeseen neljäksi päiväksi? Vaihtoehtona olisi kuiva ja helvetin kuuma koppi kellarissa, jossa myös tuli lusittua lähes viikko putkeen toistuvasti mitättömistä rikkeistä, joita laitoksen ns sääntöjä vastaan tuli tahallisesti tai tahattomasti tehtyä. Tässä siis vain yksi esimerkki siitä, mitä itse laitoksissa koin.

 

Liian lievää?

 

Entä jos revitään otsikko vaikkapa laitoksen tässä tapauksessa lastenkodin alkoholisoituneesta nuoriso-ohjaajasta, joka piti huvinaan vuosikausien henkisen rääkkäämisen, alistamisen ja fyysisen väkivallan käyttämistä oman kieron maailmansa värittämiseksi?

 

Lievää?

 

No entäpä seksuaalinen hyväksikäyttö, josta vaiettiin, eikä siihen haluttu puuttua, vaikka johtoa myöten asiasta tiedettiin?

 

Missä menee se raja, jossa herätään laitosten oikeisiin ongelmiin niistä kirjoittaessa ja puhuttaessa? Onko jonkun nuoren tai lapsen kuoltava ennen kuin tämä kaikki kirjoitetaan otsikoihin? On täysin turhaa uutisoida kissan kokoisilla kirjaimilla asiasta, joka lienee viimeistään armeijassa tulee vastaan, kuten hammasharjalla viemäreitten pesusta, kun on olemassa ihan vakavia ja oikeita ongelmia joista repiä otsikoita.

 

-K-